Dag 2
De tweede dag begonnen we met een bezoek aan de regional office oftewel de headquarters van Artsen Zonder Grenzen België in Afrika. We hadden er een gesprek met Daniel Von Rège, hoofd van de afdeling. Hij moet eigenlijk het algemeen overzicht bewaren over alle lopende projecten in Afrika van AZG België. We hadden het vooral over de toestand in Kenia zelf, de samenwerking met het Keniaanse Ministerie van gezondheid, de uitdagingen van de toekomst, de kritische situatie in Zuid-Soedan, enz.
Daarna werden we verwelkomd door Jeroen Matthijs, projectverantwoordelijke voor het Kiberaproject dat sinds 1998 loopt. Kibera is een sloppenwijk van 2,5 km² groot waar meer dan 200.000 mensen wonen. Lang geleden kregen de Nubiërs dit gebied gratis van de Engelsen uit dankbaarheid voor het meevechten in een grote oorlog. Ze vormen nu nog altijd 5% van de bevolking. De grootste groep in Kibera zijn de Luo, die zo’n 30% van de bevolking uitmaken, gevolgd door de Luhya ( 25%), Kamba (18%), Kikuyu ( 11%), Kisii (7%).
Vanwege het groot aantal inwoners ( electoraal belang ) en de grote grondwaarde van het gebied speelt de politiek hier ook meer en meer z’n rol wat de sloppenwijk ten goede komt in de vorm van wegenaanleg, riolering en nutsvoorzieningen. Alhoewel rondom rond appartementen opduiken, is het moeilijk voor de mensen om zelfs gratis te verhuizen omdat ze dan hun handeltje/ inkomen verliezen.
We zijn eerst te voet door de sloppenwijk naar de Si Langa kliniek gegaan. Dat is opnieuw een relatief primitief hospitaal met enkel de basisvoorzieningen voor consultatie, diagnose, eerste hulp, opvolging en voorlichting. Een massa mensen zaten hier geduldig te wachten om op gratis consultatie te gaan. Belangrijkste activiteiten zijn hier HIV/AIDS diagnose en behandeling, moederschaps- en pediatrische zorg alsook behandeling van luchtwegeninfecties, diarree en huidaandoeningen als gevolg van de gebrekkige hygiëne en de staat van de sanitaire voorzieningen in deze sloppenwijk.
Na dit bezoek wandelden we verder door het hart van de sloppenwijk naar de nieuw door AZG gebouwde kliniek aan de rand van Kibera. Dit mooi en praktisch georganiseerde gezondheidscentrum (Kibera South Health Center) ging open in 2012 met de steun van Noorse weldoeners ( kostprijs 1.800.000 euro ) en bevat ook een 24-uur materniteit (250 bevallingen / maand). Vanaf begin 2013 wordt deze kliniek gezamenlijk beheerd door Artsen Zonder Grenzen in Kenia en het Ministerie van volksgezondheid. De bedoeling is om de kliniek volledig over te dragen aan het Ministerie van volksgezondheid in juli 2017. Ook hier stond er een massa mensen te wachten op behandeling en verliep de organisatie vlekkeloos. In een aparte afdeling was er ook ruimte voor cholerapatiënten.
De wegen in deze sloppenwijk worden mee aangelegd door 1.600 gerekruteerde mensen die in de voormiddag werken en in de namiddag opleiding krijgen. Ze krijgen geen loon maar wel een diploma achteraf en gratis kost en inwoon.
Op het einde van de dag bezochten we ook nog de Kenia Supply unit. Ze staan in voor de organisatie van het transport voor verschillende afdelingen van AZG naar Afrika. Het magazijn is 1300 m² groot en bevat voor 50% medicijnen en voor 50% logistieke goederen. De meeste goederen zijn afkomstig van de AZG Supply unit in Brussel.
Deze reis gaf mij de mogelijkheid AZG nog beter te leren kennen en te leren appreciëren. Mensen van over de hele wereld zetten zich in voor een betere wereld door gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken, snel te interveniëren bij natuurrampen of epidemieën, medische hulp te verlenen in conflictgebieden.
De waardering van de mensen in de sloppenwijken is groot. Er wordt heel veel gegeven maar in de plaats krijgt men heel veel terug met als gevolg een gevoel van voldoening. En dat juist motiveert mensen om zich blijvend in te zetten voor AZG en daar ook opofferingen voor te maken. Niet alleen als werknemer van AZG maar ook als donateur.
AZG geeft de mensen hoop en perspectief!
Recente reacties